مشاوره

مشاوره های شغلی،تحصیلی وخانوادگی

مشاوره

مشاوره های شغلی،تحصیلی وخانوادگی

اهمیت و تأثیر ورزش برکاهش مصرف مواد مخدر در بین نوجوانان وجوانان

اهمیت و تأثیر ورزش برکاهش مصرف مواد مخدر
 در بین نوجوانان وجوانان


مقدمــــــــــــــه

امروزه جهان با سرعت خیره کننده ای در حال تغییر و تحول است. علم پیشرفت می کند و صنایع کامل تر می شوند اما در کنار توسعه و پیشرفت در جهان شاهد آن هستیم که با یا بدون دخالت بشر بیماریهای  جدیدی ظهور می کند و سلامتی انسانها را کاملاً به خطر می اندازد، همین موضوع نیز باعث شده است که نیر و توان بشر باری توسعه و ساختان آینده از بین برود و علاوه بر آسیبهای جسمی از نظر روحی و روانی نیز مشکلاتی را ایجاد کرده است.

مشکلات و پیامدهای شغلی، مالی، شخصی، خانوادگی، قانونی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ناشی از مصرف مواد بسیار متنوع و خسارت بار است.

یکی از مهمترین مشکلات موجود در جامعه به ویژه مشکلاتی که باعث بی هویتی نوجوانان و جوانان و حتی بزرگسالان شده است گرایش به مصرف مواد مخدر در انواع مختلف آن است.

اعتیاد به مواد مخدر سلامت آحاد بشری را تهدید کرده است و این یک دغدغه برگ برای جوامع مختلف به وجود اورده است که موجب وابستگی ومعتادین به این مواد شده است.

ارزیابی های سریع نشان دهنده این است که بالاترین نسبت معتادین در کشور را گروهی تشکیل میدهند که در گروه سنی 17-18 سال مصرف مواد را شروع کرده اند. بی شک کثرت و انبوهی جمعیت دانش آموزان و محدودیت امکانات رفاهی و آموزشی در مدارس و آسیب پذیری دانش آموزان ضرورت اجرای برنامه های پیشگیری از سوء مصرف مواد در خانه و مدارس را بیشتر می نماید.

پس مهمترین ضمانتی که می تواند باعث رشد و پویایی جوامع شود سلامتی آن است که لذت زندگی در گرو آن می باشد و مهمتر از داشتن سلامتی حفظ آن است. و این بر همگان وظیفه است که تلاش نمائیم با فرهنگ سازی مانع از گرایش نوجوانان و جوانان این قشر آینده ساز به مصرف مواد مخدر باشیم.

در ایران 15% از جمعیت عمومی سیگار می کشند در افراد بالای 19 سال  25% مردان و 5% زنان از سیگار استفاده می کنند. مصرف سیگارکه اولین گام به سوی اعتیاد و مراد افیونی است باعث شده است که بیش از 2000 مرگ در هفته داشته باشیم. با نگاهی اقتصادی به مصرف سیگار توسط معتادین می بینیم که روزانه 3 میلیارد ریال و در سال هزار میلیارد ریال توسط معتادین دود شده و به هوا می رود و جزء ضرر و زیان چیزی عاید کشور نشده است.

چگونه می توانیم در جلوگیری و یا کاهش مصرف مواد مخدر کمک کنیم؟

بهترین راه برای ترک و یا کاهش مصرف مواد مخدر توسط افراد به ویژه نوجوانان، مشاوره و استفاده از متخصصین، درمانهای جایگزین و حمایتهای رفتاری و سوق دادن افراد به سوی ورزش و تفریحات سالم است. دارا بودن اطلاعات کافی راجع به مواد مخدر، دارای اعتماد به نفس و نگرش مثبت نسبت به فرد معتاد، ارتقاء نگرش جوانان و نوجوانان در خصوص مواد مخدر، دادن مسئولیت و دادن انگیزه و امید به آینده به فرد معتاد، جرات ورزی و مقابله با فشارهای گروهی.

بهره گیری از مهارت های ارتباطی در برخورد با والدین و همسالان، کمک دادن و گرفتن در خصوص مسائل بهداشتی و مرتبط با سلامت در موقعیت های گوناگون، تعیین اهداف کوتاه مدت و بلندمدت در زندگی فرد معتاد، کنترل استرس، تعارض و پرخاشگری فرد معتاد و...

از مهمترین و راحت ترین راههایی که می تواند ما را در راه کاهش مصرف مواد مخدر توسط نوجوانان و جوانان یاری نماید، تشویق و گرایش این قشر به ورزش و ثبت نام در باشگاهها و سالنهای ورزشی است.

همگانی کردن ورزش به مفهوم تلاشی موثر در پیشگیری از ابتلاء به بیماریها به ویژه کاهش مصرف مواد مخدر و بیمه نمودن بدن و کسب سلامتی، شادابی و نشاط روحی است.

با ورزش،مقاومت بدن در مقابل بسیاری از ناهنجاری هایی که یاد شد افزایش می یابد. دستگاه قلبی و عروقی در شرایط بهتری بکار گرفته می شود. اراده و انگیزه فرد در تلاش به سلامتی و قوی کردن  خود افزایش  پیدا می کند. عضلات و مفاصل سالم و قوی باقی می مانند و از زوال زودرس آنها جلوگیری بعمل می آید.از فشارهای روحی و روانی کاسته شده و بدن انسان قدرت کنار آمدن با فشارهای موجود بویژه فشارهای روحی و روانی را کاهش می دهد و بدن انسان را با قدرت کنار آمدن با این فشارها را تقویت می کند.

دلایل مختلفی وجود دارد که اهمّیّت و تأثیر ورزش را بر کاهش مصرف مواد مخدر نشان داده است،ازجمله:

1. طول عمر

2. غلبه بر افسردگی

3. تقویت سیستم تنفسی

4. بهبود عمل گوارش

5. تقویت قلب

6. خواب راحت و عمیق

7. تنظیم فشار خون

8. کاهش چربی خون تا حد طبیعی

9. بهبود گردش خون

10. کاهش اضافه وزن

11. بهبود فعالیت فکری

12. افزایش بافت استخوانی و...

             تحقیقات نشان داده شده است که پرداختن به ورزش و فعالیتهای بدنی تاثیرات بسیار زیادی بر افزایش عملکرد جسمی و روحی و روانی ورزشکاران داشته و مهمترین راههای جلوگیری از گرایش به مصرف مواد مخدر بوده است. همچنین تحقیقات بسیار زیادی نیز نشان داده شده است که فقدان فعالیتهای جسمی می تواند در ایجاد حالت افسردگی و گوشه گیری افراد سهیم باشد. لذا ورزش عامل موثری در غلبه بر افسردگی روحی افراد د اشته و با انجام منظم فعالیتهای ورزشی به طور منظم سالخوردگی و ناتوانی بدن را نیز به تاخیر انداخته و موجب بهبود تناسب اندام، زیبایی و کاهش ابتلا به بیماریها و ایجاد روحیه نشاط و شادابی گردیده است.

برای کسب و حفظ سلامتی و کاهش گرایش نسل نوجوان و جوان حفظ سلامتی همه افراد باید مورد توجه قرار گیرد و به قول ضرب المثل معروف که عقل سالم در بدن سالم است مصداق واقعی پیدا کرده و کسی که عقل و ذهن پاک و سالمی داشته باشد  گرایشی به مصرف مواد مخدر و پناه به این مواد نخواهد داشت.

ورزش در بین مقولات فرهنگی از جایگاه بسیار بالایی برخوردار است که به مدد ترویج فرهنگ علوم ورزشی و نشراطلاعات علمی ورزشی این فرهنگ مشترک در  بین ملل روز به روز بالنده تر می شود.

امروزه دیگر وقتی برای آزمایش و خطا وجود ندارد و باید با فراست راههایی که تجربه های موفقی داشته اند را برای رفتن انتخاب کرد و یکی از بهترین روشها برای کاهش استفاده مواد مخدر رجوع و فعالیت در رشته های مختلف ورزشی است.

همه ما می دانیم حرکت لازمه زندگی است و هرآنچه که فاقد حرکت باشد، فاقد حیات است. حتی آبی که از جریان می افتد زلالی و شفافیت خودش را از دست می دهد و رنگ آن به سبزی می رود و آن طراوت و پاکی را نخواهد داشت.  با توجه به روند زندگی انسان که با پیشرفت تکنولوژی و مدرن شدن بصورت غیرفعال درآمده است و سطح فعالیت و سلامتی انسانها بهمراه داشته است.

نسل امروزی نیز بسیار کم تحرک تر از نسل های پیشین هستند و از سطح آمادگی جسمانی پایین تری برخوردار هستند و این خود نیز یکی از مشکلاتی است که موجب شده نسل نوجوان و جوان ما گرایش به سوی مصرف مواد مخدر داشته باشند. .

بدیهی است که امروزه روی آوردن به فعالیت جسمانی برای کسب فوائد تندرستی بیش از هر زمان دیگر ضرورت و اهمیت دارد و همه باید آن را بخشی از روند زندگی روزمره خود قرار دهند .

با وجود بسیاری به دلیل ناآگاهی یا به دلیل وجود بعضی از موانع که می تواند مشکلات اقتصادی یکی از آن موانع باشد از ورزش کردن امتناع کرده و زندگی خود را به گونه ای به مخاطره بیاندازند.

ورزش، تمایل به مواد مخدر را کاهش می دهد.

 پزشکان تاکید کردند ورزش کردن می تواند اشتیاق و تمایل به استفاده از مواد مخدر و اعتیادآور را به میزان قابل توجهی کاهش  می دهد.

به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا، متخصصان مرکز پزشکی دانشگاه واندربیلت در یک تحقیق جدید روی گروهی از زنان و مردان داوطلب که وابسته به حشیش بودند و تمایلی به ترک آن نداشتند به نتایج فوق دست یافتند  

در این تحقیق از شرکت کنندگان خواسته شد که طی ده جلسه نیم ساعته از دستگاه تردمیل (دو ثابت) استفاده کنند. این تمرینات طی یک دوره دو هفته ای انجام گرفت.

به گزارش شبکه خبری ان بی سی، دکتر پیتر مارتین رئیس مرکز اعتیاد واندربیلت دراین باره خاطرنشان ساخت: نتایج بررسی ها تایید کرد که پس از پایان تمرینات، میل این افراد برای استفاده از مواد مخدر ۵۰ درصد کاهش پیدا کرد.

این تحقیق برای اولین بار نشان داد که ورزش کردن در کاهش میل افراد به مصرف مواد مخدر حتی در صورتی که خود آنها مایل به ترک این مواد نباشند، نقش قابل ملاحظه ای دارد.

 

کلام آخــــــــــر

گرایش نسل جدید به مصرف مواد مخدر یکی از بزرگترین دغدغه های موجود است که همه را درگیر خود کرده است و سالیانه افراد بسیاری براثر مصرف این گونه مواد جان خود را از دست داده و علاوه بر مرگ و میر افراد، در بحث اقتصادی نیز زیانها و خسارتهای جبران ناپذیری نیز بر پیکره جامعه دارد نموده است و از همه این مشکلات که عنوان شد مشکلات اجتماعی وخانوادگی ورفتارهای ناشایست وغیرانسانی بسیاری نیز گریبانگیر جامعه کنونی شده است که بایستی در این راه تلاشهای بسیاری نمود هرچند که گروهها و شبکه های مافیائی بسیاری وجود دارند که با گسترش و فرهنگ سازی غلط مصرف مواد مخدر تلاشهای انجام شده در راه مبارزه با مواد مخدر را خنثی می نمایند. ولی آنچه که بر ما وظیفه شده است سوق دادن نسل جوان به ورزش و آگاه کردن آنها به مضرات مصرف مواد مخدر است.

امید است انشاءا... با ورزش و تندرستی افراد و گرایش جوانان به ورزش گامی در راه اعتلای جامعه ای سالم برداریم و این بلای خانمان سوز از جامعه رخت بربندد.

درپایان ازحضوراولیاتشکّربه عمل آمد.

ماجدکریمی کارشناس مشاوره

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد